Večné potraviny – vedeli ste, že niečo môžete pokojne zjesť aj po rokoch?

So zárukou potravín máte asi skôr negatívnu skúsenosť, keď vyhadzujete z chladničky všetko, čo má neaktuálnu nálepku, prípadne ste niečo také aj zjedli. Sú potraviny, ktoré dlho nevydržia – ale na druhej strane ste možno nevedeli, že existujú aj potraviny, ktoré vo vašej špajze môžu pokojne stáť dva a viac rokov.

Večné potraviny – vedeli ste, že niečo môžete pokojne zjesť aj po rokoch?
(zdroj: unsplash.com)

Sladké = trvanlivé?

Pred niekoľkými rokmi vykopali v Egypte zvláštny nález – tritisíc rokov starý med. Ešte zvláštnejšie bolo, že bol jedlý a stále chutný! Áno, med je jednou z potravín, ktorú pokojne môžete doma uschovávať aj roky. Je to tak preto, lebo sa v ňom nachádza zložka, ktorá reaguje s cukrom a vytvára tak kyslé prostredie nehostinné pre baktérie. Dôležité však je, aby išlo o čistý, nie „pančovaný“ med – čiže nie taký, ktorý obsahuje aj nejaké cudzorodé látky, ako konzervanty, farbivá a podobne. Ďalšou extrémne trvanlivou potravinou je horká čokoláda. Hoci málokomu doma vydrží čokoláda viac, ako niekoľko dní, určite to nie je jej trvanlivosťou. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa totiž vydrží dva aj viac rokov. Nezľaknite sa ani toho, ak na jej povrch vystúpi tuk – nie je to pleseň.

Hlavne bez prístupu vzduchu

Bojíte sa kúpiť ryžu, pretože ju nejedávate často a nechcete, aby sa skazila? Nebojte, je to len málo pravdepodobné. Biela ryža totiž vydrží aj tridsať rokov. Musíte ju však správne skladovať, to znamená v nádobe bez prístupu kyslíka a pri konštantnej teplote 3 stupne Celzia. Platí to však len pre bielu ryžu, hnedá má trvanlivosť oveľa kratšiu. To, že obvykle najdlhšie vydržia potraviny, ktoré obsahujú cukor alebo soľ, je tiež pravda. Práve cukor a soľ totiž majú samé o sebe dlhú trvanlivosť, ak sa skladujú v nádobách bez prístupu vzduchu. Soľ vydrží päť rokov (keďže u nás do nej pridávajú jód, ktorý jej životnosť znižuje), cukor prakticky nekonečne.

Zázrak medzi potravinami

A na záver – superpotravina, ktorá má aj iné zázračné schopnosti, než len trvanlivosť. Biely ocot, ktorý možno nekupujete často, ale dá sa využiť na odvápnenie, upratovanie aj čistenie, si dokáže okrem toho dlhodobo uchovať aj farbu a chuť, ak ho skladujete na tmavom a chladnom mieste. Ak naňho totiž nepôsobí priame slnečné žiarenie, dokáže vydržať naozaj dlho v nezmenenej podobe.